Maria

10753_4530772955190_100225201_n

”Sopraano Maria Turunen osoittautui ääni-ihmeeksi” (Wagneriaani/Paula Nurmentaus, 2019)

Maria Turunen on joensuulaislähtöinen sopraano. Pianistinsa Armaan Madarin kanssa hän on esiintynyt runsaasti eri puolella Suomea sekä Ruotsissa ja Virossa. Turunen on saavuttanut finaalipaikat kansainvälisessä Nuovo Canto -oopperalaulukilpailussa Milanossa syksyllä 2018 sekä Kangasniemen laulukilpailussa kesällä 2017. Hän on myös Suomen Wagner-seuran vuoden 2019 Bayreuth-stipendiaatti.

Oopperadebyyttinsä Turunen teki Kirmo Lintisen säveltämässä Helsingin Konservatorion 90-vuotisjuhlaoopperassa ”Loputon Lompsa” Äidin roolissa syksyllä 2012. Debyyttinsä myötä hän sai kiitosta mm. ”äänellisestä kypsyydestään ja soinnikkuudestaan” (Rondo/Auli Särkiö, 10/2012). Oscar Strausin “Die Lustigen Nibelungen”-operetissa Turunen lauloi Brünhilden roolin, kun teosta esitettiin Suomessa ensimmäistä kertaa tammikuussa 2015. Kesällä 2018 Turunen pyydettiin paikkaamaan sairastunutta sopraanosolistia. Hän opetteli Sieglinden roolin kahdeksassa tunnissa ja esiintyi Rantasalmella Richard Wagnerin Valkyyrian ensimmäisen näytöksen konserttiversiossa. Viimeksi Turunen on nähty oopperalavalla keväällä 2019 leskikuningatar Hedvig Eleonoran roolissa Fredrik Paciuksen oopperassa ”Kung Karls jakt”. Seuraavana roolityönään Turunen valmistelee Arnold Schönbergin ”Erwartung” -monodraamaa Tukholmaan kevääksi 2020.

Turunen aloitti musiikkiopintonsa 4-vuotiaana pianonsoitolla. Hänen tiensä laulamiseen avautui verrattain myöhään, 24-vuotiaana, kun hän haki Sibelius-Akatemiaan laulun pedagogiikkaoppilaaksi ja sai opettajakseen Olga Nikolskaja-Heikkilän. Hän siirtyi Helsingin Konservatorioon valmistuen muusikoksi Ritva Laamasen ja Hanna-Leena Haapamäen opista keväällä 2015.

Syksyllä 2019 Turunen aloittaa maisteriopintonsa sekä Tukholman oopperakorkeakoulussa että Sibelius-Akatemian oopperakoulutuksessa valmistuttuaan ensin musiikin kandidaatiksi krkkomusiikin aineryhmästä. Hän opiskelee myös  laulupedagogiikkaa Metropolia ammattikorkeakoulussa. Hänen tämänhetkinen laulunopettajansa on Sirkku Wahlroos-Kaitila. Hänen opintojaan on tuettu mm. Suomen kulttuurirahaston apurahalla, Sibelius-Akatemian tukisäätiön apurahalla, Aune ja Kaarlo Forsmanin stipendillä, Veli-Matti Hynnisen Rauhanstipendirahaston stipendillä, Helsingin Konservatorion stipendillä ja LC Savonlinna/Säämingin stipendillä.
‪

Laulamisen lisäksi Turunen on opiskellut Helsingin yliopistossa ja valmistunut valtiotieteiden maisteriksi kesällä 2013. Hän on suorittanut opintoja Helsingin yliopistossa myös musiikkitieteen oppiaineessa. Lisäksi Turunen pitää leipomisesta, luonnosta ja kaikenkarvaisista eläimistä, erityisesti kissoista.

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s