Maria

10753_4530772955190_100225201_n

”Sopraano Maria Turunen osoittautui ääni-ihmeeksi” (Wagneriaani/Paula Nurmentaus, 2019)

Maria Turunen on joensuulaislähtöinen nuori dramaattinen sopraano. Pianistinsa Armaan Madarin kanssa hän on esiintynyt runsaasti eri puolella Suomea sekä Ruotsissa ja Virossa. Turunen on saavuttanut finaalipaikat kansainvälisessä Nuovo Canto -oopperalaulukilpailussa Milanossa syksyllä 2018 sekä Kangasniemen laulukilpailussa kesällä 2017. Hän on myös Suomen Wagner-seuran vuoden 2019 Bayreuth-stipendiaatti.

Turunen debytoi Suomen kansallisoopperassa Waltrautena Richard Wagnerin Valkyyriassa keväällä 2020. Kesällä 2018 Turunen pyydettiin paikkaamaan sairastunutta sopraanosolistia, kun saman oopperan ensimmäisen näytöksen konserttiversiota esitettiin Rantasalmella. Hän opetteli Sieglinden roolin kahdeksassa tunnissa ja esitti sen menestyksekkäästi. Viimeksi Turunen on nähty oopperalavalla keväällä 2019 leskikuningatar Hedvig Eleonoran roolissa Fredrik Paciuksen oopperassa ”Kung Karls jakt”.

Turunen aloitti musiikkiopintonsa 4-vuotiaana pianonsoitolla. Hänen tiensä laulamiseen avautui verrattain myöhään, 24-vuotiaana, kun hän haki Sibelius-Akatemiaan laulun pedagogiikkaoppilaaksi ja sai opettajakseen Olga Nikolskaja-Heikkilän. Hän siirtyi Helsingin Konservatorioon valmistuen muusikoksi Ritva Laamasen ja Hanna-Leena Haapamäen opista keväällä 2015. Syksyllä 2019 Turunen aloitti maisteriopintonsa sekä Tukholman oopperakorkeakoulussa Robert Hymanin johdolla, että Sibelius-Akatemian oopperakoulutuksessa valmistuttuaan ensin musiikin kandidaatiksi kirkkomusiikin aineryhmästä. Hän opiskelee myös laulupedagogiikkaa Metropolia ammattikorkeakoulussa. Hänen laulunopettajansa Helsingissä vuodesta 2015 lähtien on ollut Sirkku Wahlroos-Kaitila.

Hänen opintojaan ja musiikillista toimintaansa on tuettu mm. Ruotsin kuninkaallisen musiikkiakatemian G A Johanssonin ja Linden Buchmanin rahaston stipendillä, Suomen kulttuurirahaston apurahalla, Sibelius-Akatemian tukisäätiön apurahalla, Selim Eskelinin säätiön apurahalla, sekä Aune ja Kaarlo Forsmanin rahaston stipendillä. Laulamisen lisäksi Turunen on opiskellut Helsingin yliopistossa ja valmistunut valtiotieteiden maisteriksi kesällä 2013. Hän on suorittanut opintoja Helsingin yliopistossa myös musiikkitieteen oppiaineessa. Lisäksi Turunen pitää leipomisesta, luonnosta ja kaikenkarvaisista eläimistä, erityisesti kissoista.

”Itseeni suurimman vaikutuksen teki kuitenkin Maria Turusen dramaattinen ääni ja kypsänpuoleinen tulkinta Ariadnen aariasta. Hänestä voidaan odottaa kykyä vaikkapa moniin Wagner-rooleihin!” (oopperaa.blogspot.com, 2019)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s